Dienstag, 27. Dezember 2016

Zobene pahuljice: sve o njima i top recepti koje morate probati!



Vjerojatno ste u supermarketima zamijetili duge police raznih pahuljica i žitarica koje nose isti nazivnik u trgovinama, a to je najčešće zdrava hrana. Ovdje vas moramo malo razočarati pa reći da sve ono što vidite ne bi baš spadalo u tu kategoriju. Bitno je razlikovati zdrave pahuljice u koje spadaju zobene pahuljice od onih ostalih koje uglavnom sadrže i niz drugih ne baš korisnih tvari za organizam.
Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.
Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o kolesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija kolesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.

Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja. Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma, pomažu u borbi sa žučnim kiselinama, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka, predstavljaju vrijednog saveznika u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili pak suha koža. Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.
Kada razmišljate o zobenim pahuljicama, vjerojatno vam na pamet pada samo doručak kao obrok. Našim receptima pokazat ćemo vam kako zobi nije mjesto samo u jutarnjem dijelu dana već ju na mnogobrojne načine možete iskoristiti i za pripremu ostalih obroka.

Jogurt od zobenih pahuljica

Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve još jednom dobro promješajte i ostavite da odstoji. Zatim pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i žlicu javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.

Bademasti zobići s bananom i cimetom

Za ove slasne kolačiće potrebno vam je:
  • 1 jaje
  • 3 dcl zobenih pahuljica
  • 3 dcl integralnog brašna
  • 1 dcl smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • 80 g sitno isjeckanog badema
  • 2 manje banane
  • 150 g maslaca
  • 1-1,5 čajne žličice cimeta
Priprema:
Zgnječite banane vilicom, maslac narežite na listiće te usitnite bademe. Ostale sastojke samo spojite s prethodnima i rukama izmiješajte cijelu smjesu. Preporučeno je rukama i oblikovati kolačiće kao da pravite faširance. Smjesa će vam biti nešto mekša zbog banana pa se pri polaganju na papir za pečenje u protvanu možete malo poslužiti i žlicom kako biste dobili pravilniji oblik. Vaše kolačiće pecite 10 do 12 minuta na 180°C.

Zobene pahuljice- kraljice doručka

Za ovaj kraljevski doručak potrebno vam je:
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • šaka malina
  • 1 banana.


Priprema:
Zagrijte mlijeko neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice meda. Kad se med otopi dodajte 5 žlica zobenih pahuljica. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte maline i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.
Zdrave kuglice, recept na našem Instagram profilu


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen