Montag, 5. Dezember 2016

Pred zimu: 15 savjeta kako ojačati imunitet


Prijelazi godišnjih doba vrijeme su u kojem se najčešće događaju prehlade, viroze, a pred zimu nastupa i sezona gripe. Podlijeganje bilo kojoj od ovih vrsta bolesti, ali i produljen i otežan oporavak najčešće je rezultat slabog imuniteta.
Naime, imunitet je sposobnost organizma da se odupre i obrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti. Imunitet je mehanizam prepreka protiv patogena (virusi, bakterije, paraziti), kancerogenih stanica, štetnih molekula i otrova (npr. zmijski).
Dakle, jasno je da imunitet može biti jak ili slab, a naravno na njegovu snagu moguće je utjecati svakodnevnim ponašanjem - od hrane, odmora do navika koje jačaju ili slabe ovaj obrambeni štit organizma od bolesti.

Donosimo vam 15 kratkih savjeta kojima možete ojačati imunitet i na vrijeme se zaštititi od neželjenih bolesti.
1. Redovito konzumirajte probiotike - probiotici su dobre bakterije koje štite od respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.
2. Redovito jedite češnjak - alicin koji nalazimo u češnjaku pomaže u borbi protiv virusa. Dovoljna su dva češnja češnjaka na dan za znatno poboljšanje imuniteta.
3. Jedite cjelovite žitarice – riža, kvinoja, ječam i zobene pahuljice jačaju vaš imunitet i uz vas se bore protiv infekcija i zaraze.
4. Redovito konzumirajte astragalus - korijen biljke astragalus aktivira T-stanice, bijela krvna zrnca koja se bore proziv virusa, čime se smanjuje rizik od zaraze.
5. Jedite gljive – više vrsta gljiva jako je dobro u borbi protiv infekcija, ali prednost dajte shiitake i reishi gljivama koji utječu na umnožavanje stanica koje štite od bolesti.

6. Koristite biljke i začine – začini poput kurkume, origana, ali i gorušice pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade i drugih bolesti.
7. Smanjite unos slatkoga – šećeri negativno utječu na sposobnost bijelih krvnih zrnaca u borbi protiv bakterija i virusa. Imunitet je pod negativnim utjecajem šećera čak 7 sati nakon njihove konzumacije.
8. Pojačajte unos vitamina C – Sa samo 1 gramom ovog vitamina dnevno značajno se povećava otpornost organizma na prehlade, gripu i različite viroze.
9. Jedite više voća – uz vitamin C, voće je bogato i polifenolima koji imaju antivirusna svojstva i koji pomažu u borbi protiv infekcija i prehlada.
10. Napunite spremnike vitamina D – primarno se vitamin D dobiva izlaganjem suncu, ali imamo ga i u masnoj ribi, poput lososa te u dodacima prehrani. Ovaj vitamin značajno poboljšava imunitet i otpornost na prehlade i viroze.
11. Pojačajte unos ribljeg ulja – bez obzira uzimate li riblje ulje kao dodatak prehrani ili pojačate unos masne ribe (losos, tuna, haringa), ojačat ćete imunitet i otpornost na razne prehlade i viroze.
12. Pojačajte unos vitamina A – ovaj vitamin igra ključnu ulogu u stvaranju antitijela i funkcioniranju stanica imunološkog sustava koje štite od zaraze. Vitamin A nalazimo u mliječnim proizvodima, jajima i tamnozelenom i narančastom voću i povrću.
13. Unosite dovoljno vlakana – topiva vlakna koja nalazimo u primjerice citrusima, jabukama, mrkvi, zobi i grahoricama pomažu u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
14. Pijte dovoljno tekućine – sluznica ima jako važnu funkciju u obrani od virusa i bakterija, a njezino djelovanje je onemogućeno ukoliko organizam nije dovoljno hidriran.
15. Jedite redovito – redoviti obroci omogućavaju tijelu da se „riješi“ svih neželjenih tvari jer je metabolizam ubrzan i izmjena tvari je brza.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen